Over VOLOP Den Bosch

VOLOP Den Bosch laat sinds 2014 jaar zien dat het werkt. Startende initiatieven met een maatschappelijk, kunstzinnig of cultureel karakter hebben het centrum van de stad op verrassende wijze verrijkt. Naast tijdelijke initiatieven zijn er ook startende ondernemers, met een uniek concept, welke inmiddels zijn doorgegroeid tot volwaardige winkels met een structureel karakter. 

Het succes van VOLOP Den Bosch was voor de provincie Noord-Brabant aanleiding om deze werkwijze uit te rollen naar ander Brabantse steden. Vooral middelgrote steden hebben te maken met relatief veel leegstand. Dankzij ondersteuning van de provincie kunnen nu vier middelgrote Brabantse gemeentes de VOLOP werkwijze implementeren en daarmee een bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van hun binnenstad.

Projectleider VOLOP Den Bosch

Maruja Gutierrez projectleider VOLOP Den BoschAls initiatiefnemer en projectleider van VOLOP Den Bosch is Maruja Gutierrez nauw betrokken bij haar stad: “Ik ben geboren en getogen Bosschenaar en uiteraard trots op onze prachtige stad en al haar bewoners. In onze stad is veel creativiteit en zijn er veel mensen met unieke ideeën welke vaak niet gezien worden. Zij verdienen een ruimte, een podium. Ik denk in kansen en die zie ik dan ook overal.”

En zo is VOLOP ontstaan. Vanuit een bepaalde ideologie, een gedrevenheid van ‘zo kan het ook!’. Maruja vervolgt “Het motiveert mij enorm als ik zie wat we samen kunnen bereiken. Mensen aan elkaar verbinden en zo het verschil maken! Voor mij is er niets mooiers dan in Den Bosch wonen en op deze manier voor de stad te mogen werken.”

Kenmerkend voor de VOLOP-aanpak is het uitgangspunt dat een initiatief voor alle betrokkenen een duidelijke meerwaarde moet bieden. Daarom worden de initiatieven nauwkeurig gescreend voordat zij worden voorgesteld aan de vastgoedeigenaren en makelaars. Tijdens het gehele proces van het plaatsen van een initiatief is VOLOP, voor alle partijen, het aanspreekpunt. VOLOP brengt de partijen bij elkaar en biedt begeleiding waar nodig.

Het bestuur van VOLOP Den Bosch

Vol trots stellen wij het bestuur van VOLOP Den Bosch aan jullie voor:

Lidwien van Noorden

Bestuur VOLOP Den Bosch Lidwien van NoordenKunst en talentontwikkeling zijn passie en vak van Lidwien. Lidwien is kunstenaar en bestuurder bij VOLOP en Dukebox, urban arts. Zij was voorheen adviseur opleider voor maatschappelijke vraagstukken en jeugd. Samenwerkingspartners noemen haar een ervaren, veelzijdig en inspirerend collega.

Lidwien vindt ’steeds dezelfde grote winkelketens” of  leegstand van winkels en kantoorpanden eeuwig zonde. “Leegstand kan sowieso ook makkelijk gevuld worden, bijvoorbeeld met wonen, kleinschalige urban ondernemingen of ruimten die artistiek benut worden. De bewoners van een stad of buurt zijn vaak op zoek naar ruimte om hun eigentijds, gastvrij en bruisend initiatief te kunnen bieden of etaleren. En eerlijk; zij zijn toch de eigenlijke handtekening van een stad of buurt?”

Vanaf het begin kent Lidwien VOLOP en steunde die van meet af aan met haar kennis, netwerk en creatieve ideeën. Toen de vraag kwam om mee te besturen hoefde ze geen minuut lang na te denken. Graag zelfs! VOLOP kent immers als geen ander de belangen en behoeften van initiatieven, vastgoedeigenaren en gemeenten en is ijzersterk en ervaren om samen met deze partijen een gastvrije bruisende urban  ‘straat, buurt of stad’ te verwezenlijken.

 

Rein de Laat

Bestuur VOLOP Den Bosch Rein de LaatRein is Algemeen Directeur VVV Noord-Oost Brabant en nauw betrokken bij Den Bosch en omliggende gemeenten.

Rein vertelt; “als algemeen directeur van VVV Noord-Oost Brabant ben ik trots bestuurslid te zijn van VOLOP Den Bosch. Waar onze organisatie zich focust op meer, beter en langer verblijf van bezoekers en bewoners aan steden, dorpen en regio’s, zorgt VOLOP ervoor dat de decors waarin mensen zich begeven inspirerend blijven”.

“Maruja en haar team zorgen ervoor dat op belangrijk schaalniveau ook daadwerkelijk inhoud wordt gegeven aan het begrip ‘De nieuwe werkelijkheid’ waarbij wordt gekeken naar sociaal, maatschappelijk en economisch ondernemen. Deze inhoud ligt op het snijvlak van retail, leegstand en creatief (cultureel)ondernemerschap.

“Geweldig om te zien dat na enkele pittige opstartjaren de aanstekelijke en authentieke energie en drive van Maruja en haar team naast alle realiteit van de dag ook een positief virus ons Brabant bereikt.”

Wieke Wijnen

Bestuur VOLOP Den Bosch Wieke Wijnenvolgt!